Tuco, un compressor/limitador assequible i molt versàtil

Arnau Sala, cap d’estudis de EUMES i productor de música electrònica, ens porta un nou plugin: Tuco, de Sonimus.

A continuació veurem quin tipus de plugin és, quines característiques té i quines aplicacions concretes pot tenir per a les nostres produccions.

Tuco de Sonimus

Sonimus és un dels meus fabricant de plugins preferits. A vegades, fabricants de plugins menys coneguts i amb preus molt econòmics ofereixen models molt superiors, i val la pena investigar una mica per trobar-los.

Per a què serveix?

Tuco és un compressor/limitador tipus vari-mu (varia la resposta segons la quantitat de guany del senyal) amb secció de saturació abans de la sortida.

El que més m’agrada dels compressors/limitadors vari-mu és que són molt musicals, ja que adapten la seva resposta a la quantitat de guany que entra. Això fa que funcionin especialment bé en instruments reals, encara que amb veus també resulten molt efectius.

A més, la secció drive dóna un color i una textura molt agradable, alhora que dóna potència i força a mesura que augmentem la quantitat de saturació. Com la majoria de compressors moderns, disposa de secció Mix, la qual cosa ens permet aplicar fàcilment compressió paral·lela en pistes o grups.

Opinió personal

Personalment, tinc els meus compressors favorits per a cada tipus d’instrument, però Tuco representa una eina molt versàtil en situacions molt variades. M’ha agradat, especialment, en veus, tot i que no com a compressor quirúrgic per realitzar canvis en la forma de l’àudio.
×