fbpx

Tips & Tricks per a una major fluïdesa en les teves produccions amb Ableton Live

Carles Reixach, director d’EUMES i Ableton Certified Trainer, ens dóna 4 trucs per millorar la nostra fluïdesa a l’hora de realitzar les nostres produccions amb Ableton Live.HotkeysPer dominar qualsevol programa i estalviar-se incomptables hores de temps, s’han de conèixer les hotkeys o comandaments ràpids del teclat. Aprendre a treballar amb les hotkeys és una bona inversió de temps per dominar un programa.

Per començar, us deixo una llista amb les que s’utilitzen amb més freqüència en Ableton Live, i que, en el meu cas personal, m’han estalviat molt temps de treball.

Com que sóc conscient que n’hi ha moltes, us deixo una llista de les que utilitzo més durant les meves sessions de producció.(CMD para Mac / CTRL per Windows)

TAB – Canviar entre vista sessió / arrangement.
SPACE – Play / Stop.
F9 – Enregistrament en Arrangement View.
CMD/CTRL + R – Renombrar selecció.
CMD/CTRL + C – Copiar selecció.
CMD/CTRL + X – Tallar selecció.
CMD/CTRL + V – Enganxar selecció.
CMD/CTRL + D – Duplicar selecció.
CMD/CTRL + I – Dividir Clip (Només en Arrangement View).
CMD/CTRL + J – Consolidar Clips (midi/àudio).
CMD/CTRL + ALT + B – Mostrar / Amagar el navegador.
CMD/CTRL + 1 a 5 – Reixeta musical més o menys precisa.
CMD/CTRL + O – Cuantizar notes midi.
0 (nombre) – Activar / Desactivar notes/clips.
B – Activar / Desactivar eina llapis per editar.
CMD/CTRL + L – Seleccionar i activar en loop (Només en Arrangement View).
CMD/CTRL + A Seleccionar tot.
SHIFT + CLIC – Seleccionar des del primer fins a l’últim que cliquem.
CMD/CTRL + CLIC – Seleccionar concretament el que fem clic.
ALT + CLIC + Arrossegar – Duplicar clip, pista, notes, dispositius.
ALT + CLIC en automatització – Activar corba d’automatització.Per descomptat n’utilitzo moltes més, però aquestes són les que utilitzo amb major freqüència. Això variarà en cada cas, però aprendre les combinacions pot estalviar una gran quantitat de temps, molt valuós per mantenir les idees fresques. Hi ha moltíssimes més combinacions ràpides i en cada cas es poden necessitar determinades hotkeys en concret, les podeu veure totes AQUÍ.Podem personalitzar les nostres tecles ràpides i assignar-les a una gran varietat d’accions:Fem clic a la botó KEY, seleccionem el paràmetre que volem controlar i polsem la tecla que volem utilitzar com a tecla ràpida, el programa pot diferenciar entre majúscules i minúscules.Si el botó de teclat MIDI de l’ordinador està activat, Ableton ometrà les tecles utilitzades per aquesta funció i les utilitzarà per enviar notes midi a l’instrument seleccionat. Si volem utilitzar aquestes tecles en concret haurem de desactivar aquesta funció.


Navegador / llibreria de l’usuari

Una altra de les joies d’Ableton és la senzillesa amb la qual es pot importar i exportar tot tipus de contingut de forma molt ràpida. Un bon productor ha de tenir ben organitzats i classificats els efectes i els sons, així com els seus propis presets.

A la secció llibreria de l’usuari de l’explorador podrem arrossegar qualsevol cosa que estigui dins del projecte i transformar-la en un preset per al seu ús posterior, i amb qualsevol cosa em refereixo a instruments, efectes, grups d’efectes i/o instruments, pistes, clips d’àudio, clips midi…No hi ha res més productiu que poder disposar de tots els sons, pistes d’instrument o clips en els que hem treballat molt, en un sol clic i estalviar-nos hores de treball rutinari.
A la llibreria de l’usuari podrem crear carpetes personalitzades per tenir tot el que vulguem a la nostra disposició en qualsevol moment.També podem arrossegar projectes sencers des de l’explorador a l’arrangement, per afegir totes les seves pistes a un altre projecte en qüestió de segons.Optimitza els recuros: latència i buffer

Si treballes amb un projecte que utilitzi molts recursos, plugins, samples o pistes, pot ser que l’àudio comenci a escoltar-se tallat, si és així, dirigeix-te a la secció Preferències/Àudio/Grandària del buffer i intenta augmentar el seu valor.També has d’ajustar el valor de la casella Compensació de retard perquè el valor de la casella Latència general quedi a 0.Aquesta acció ens permetrà escoltar el nostre projecte sense talls, encara que també farà que s’introdueixi més latència per tocar o gravar instruments en directe.
Si desitgem reduir la latència, haurem de tornar a reduir la grandària del buffer i tornar a compensar la latència.

Congelar pista / aplanar

Una altra opció per guanyar recursos de procés i mantenir la latència passa per congelar les pistes que no pensem tocar en directe fent clic dret sobre la pista desitjada i seleccionant l’opció Congelar Pista.

Això transforma aquesta pista en un arxiu d’àudio, desactivant tots els recursos utilitzats en la mateixa.

Una vegada congelada la pista, podem seleccionar l’opció aplanar en el menú que apareix fent clic dret damunt de la pista. Així es transformarà en una pista activa on trobarem un clip d’àudio amb la forma d’ona del resultat d’aquesta pista.Això és especialment útil per transformar ràpidament el so resultant d’un clip MIDI en un clip d’àudio. Es pot utilitzar fàcilment duplicant la pista (CMD + D), posteriorment congelant-la i finalment aplanant-la. Així ens podrem fer una idea de l’àudio resultant i també podrem manipular el so d’altres formes.

També podem seleccionar un clip MIDI congelat i amb ALT + clic del mouse podem arrossegar-ho a un espai buit d’una pista d’àudio. D’aquesta manera ho transformarem en un clip d’àudio.
×