Tel. +34 972241010 Móv. +34 646462648 j.corominas@eumes.cat

Tips & Tricks per a una major fluïdesa en les teves produccions amb Ableton Live

Carles Reixach, director d’EUMES i Ableton Certified Trainer, ens dóna 4 trucs per millorar la nostra fluïdesa a l’hora de realitzar les nostres produccions amb Ableton Live.HotkeysPer dominar qualsevol programa i estalviar-se incomptables hores de temps, s’han de conèixer les hotkeys o comandaments ràpids del teclat. Aprendre a treballar amb les hotkeys és una bona inversió de temps per dominar un programa.

Per començar, us deixo una llista amb les que s’utilitzen amb més freqüència en Ableton Live, i que, en el meu cas personal, m’han estalviat molt temps de treball.

Com que sóc conscient que n’hi ha moltes, us deixo una llista de les que utilitzo més durant les meves sessions de producció.(CMD para Mac / CTRL per Windows)

TAB – Canviar entre vista sessió / arrangement.
SPACE – Play / Stop.
F9 – Enregistrament en Arrangement View.
CMD/CTRL + R – Renombrar selecció.
CMD/CTRL + C – Copiar selecció.
CMD/CTRL + X – Tallar selecció.
CMD/CTRL + V – Enganxar selecció.
CMD/CTRL + D – Duplicar selecció.
CMD/CTRL + I – Dividir Clip (Només en Arrangement View).
CMD/CTRL + J – Consolidar Clips (midi/àudio).
CMD/CTRL + ALT + B – Mostrar / Amagar el navegador.
CMD/CTRL + 1 a 5 – Reixeta musical més o menys precisa.
CMD/CTRL + O – Cuantizar notes midi.
0 (nombre) – Activar / Desactivar notes/clips.
B – Activar / Desactivar eina llapis per editar.
CMD/CTRL + L – Seleccionar i activar en loop (Només en Arrangement View).
CMD/CTRL + A Seleccionar tot.
SHIFT + CLIC – Seleccionar des del primer fins a l’últim que cliquem.
CMD/CTRL + CLIC – Seleccionar concretament el que fem clic.
ALT + CLIC + Arrossegar – Duplicar clip, pista, notes, dispositius.
ALT + CLIC en automatització – Activar corba d’automatització.Per descomptat n’utilitzo moltes més, però aquestes són les que utilitzo amb major freqüència. Això variarà en cada cas, però aprendre les combinacions pot estalviar una gran quantitat de temps, molt valuós per mantenir les idees fresques. Hi ha moltíssimes més combinacions ràpides i en cada cas es poden necessitar determinades hotkeys en concret, les podeu veure totes AQUÍ.Podem personalitzar les nostres tecles ràpides i assignar-les a una gran varietat d’accions:Fem clic a la botó KEY, seleccionem el paràmetre que volem controlar i polsem la tecla que volem utilitzar com a tecla ràpida, el programa pot diferenciar entre majúscules i minúscules.Si el botó de teclat MIDI de l’ordinador està activat, Ableton ometrà les tecles utilitzades per aquesta funció i les utilitzarà per enviar notes midi a l’instrument seleccionat. Si volem utilitzar aquestes tecles en concret haurem de desactivar aquesta funció.Navegador / llibreria de l’usuariUna altra de les joies d’Ableton és la senzillesa amb la qual es pot importar i exportar tot tipus de contingut de forma molt ràpida. Un bon productor ha de tenir ben organitzats i classificats els efectes i els sons, així com els seus propis presets.

A la secció llibreria de l’usuari de l’explorador podrem arrossegar qualsevol cosa que estigui dins del projecte i transformar-la en un preset per al seu ús posterior, i amb qualsevol cosa em refereixo a instruments, efectes, grups d’efectes i/o instruments, pistes, clips d’àudio, clips midi…No hi ha res més productiu que poder disposar de tots els sons, pistes d’instrument o clips en els que hem treballat molt, en un sol clic i estalviar-nos hores de treball rutinari.

A la llibreria de l’usuari podrem crear carpetes personalitzades per tenir tot el que vulguem a la nostra disposició en qualsevol moment.També podem arrossegar projectes sencers des de l’explorador a l’arrangement, per afegir totes les seves pistes a un altre projecte en qüestió de segons.Optimitza els recuros: latència i buffer

Si treballes amb un projecte que utilitzi molts recursos, plugins, samples o pistes, pot ser que l’àudio comenci a escoltar-se tallat, si és així, dirigeix-te a la secció Preferències/Àudio/Grandària del buffer i intenta augmentar el seu valor.També has d’ajustar el valor de la casella Compensació de retard perquè el valor de la casella Latència general quedi a 0.Aquesta acció ens permetrà escoltar el nostre projecte sense talls, encara que també farà que s’introdueixi més latència per tocar o gravar instruments en directe.
Si desitgem reduir la latència, haurem de tornar a reduir la grandària del buffer i tornar a compensar la latència.

Congelar pista / aplanar

Una altra opció per guanyar recursos de procés i mantenir la latència passa per congelar les pistes que no pensem tocar en directe fent clic dret sobre la pista desitjada i seleccionant l’opció Congelar Pista.

Això transforma aquesta pista en un arxiu d’àudio, desactivant tots els recursos utilitzats en la mateixa.

Una vegada congelada la pista, podem seleccionar l’opció aplanar en el menú que apareix fent clic dret damunt de la pista. Així es transformarà en una pista activa on trobarem un clip d’àudio amb la forma d’ona del resultat d’aquesta pista.Això és especialment útil per transformar ràpidament el so resultant d’un clip MIDI en un clip d’àudio. Es pot utilitzar fàcilment duplicant la pista (CMD + D), posteriorment congelant-la i finalment aplanant-la. Així ens podrem fer una idea de l’àudio resultant i també podrem manipular el so d’altres formes.

També podem seleccionar un clip MIDI congelat i amb ALT + clic del mouse podem arrossegar-ho a un espai buit d’una pista d’àudio. D’aquesta manera ho transformarem en un clip d’àudio.


 
No s'han trobat comentaris

Dona'ns la teva opinió

Valoració:
El teu comentari será revisat abans de procedir a la seva publicació
Aquesta és la política de protecció de dades d’Advanced Music and Sound Education SL. Es fonamenta en els principis del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d’abril de 2016 (Reglament General de Protecció de Dades).

Informació bàsica sobre Protecció de Dades

Responsable

Advanced Music and Sound Education S.L.

Finalitat

Resposta consultes web, prospecció i enviament informació comercial i oferta de serveis educatius.

Legitimació

Consentiment de l’interessat.

Destinataris

EUMES Girona S.L.; encarregats de tractament dins i fora de la UE.

Drets

Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s’explica a l’informació adicional.

Pot consultar l’informació adicional i detallada sobre Protecció de Dades a continuació.

 

Responsable del tractament de dades personals
Advanced Music and Sound Education SL (AMSE)
CIF B-55292221
Ctra. Antiga d’Amer 10, 17007 Girona
+34 972 24 10 10
eumes@eumes.cat

Delegat de Protecció de Dades
El Delegat de Protecció de Dades (DPD) és la persona que supervisa el compliment de la nostra política de protecció de dades, vetllant perquè es tractin adequadament i es protegeixin els drets de les persones. Entre les seves funcions figura la d’atendre qualsevol dubte, suggeriment, queixa o reclamació de les persones de qui es tracten dades. Es pot contactar amb el Delegat de Protecció de Dades adreçant-se per escrit a la nostra adreça postal, telèfon o protecciodades@eumes.cat.
 
Finalitats del tractament de dades personals
AMSE tracta les dades personals per diferents finalitats, principalment per prestar serveis docents, enviar informació d’activitats i serveis i mantenir relacions comercials amb els nostres proveïdors.

Gestió acadèmica: AMSE tracta les dades dels alumnes per oferir-los serveis educatius. Les dades aportades i les que resulten de l’activitat docent serveixen de base per a l’avaluació. Les dades dels alumnes s’utilitzen també amb finalitats de gestió administrativa, per enviar informació del seu interès i tramitar i expedir certificats o títols.

Contacte: Tractem dades per atendre les consultes de les persones que utilitzen els formularis de contacte de la nostra pàgina web. S’utilitzen únicament per aquesta finalitat.

Informació d’activitats i serveis: Amb l’autorització explícita de cada alumne, un cop finalitzats els estudis utilitzem les seves dades de contacte per enviar informació dels nostres serveis i activitats.

Gestió de les dades dels nostres proveïdors: Registrem i tractem les dades dels proveïdors de qui obtenim serveis o béns. Tractem les dades imprescindibles per mantenir la relació comercial, els destinem únicament a aquesta finalitat i en fem l’ús propi d’aquesta classe de relació.

Usuaris de la nostra web: El sistema de navegació i el programari que possibilita el funcionament de la nostra web recullen les dades que ordinàriament es generen en l'ús dels protocols d'Internet. En aquesta categoria de dades hi ha entre altres l'adreça IP o nom de domini de l'ordinador utilitzat per la persona que es connecta al lloc web. La nostra web utilitza galetes (cookies) que faciliten la navegació i ens proporcionen informació sobre els nostres usuaris i els seus interessos (més informació sobre la política de cookies).

Altres canals d’obtenció de dades: Obtenim també dades per mitjà de relacions presencials i altres canals com la recepció de correus electrònics o per mitjà dels nostres perfils a les xarxes socials. En tots els casos les dades es destinen només a les finalitats explícites que en justifiquen la recollida i tractament.

Obtenció de dades personals
A l’apartat anterior hem fet referència a alguns dels orígens de les dades que tractem. En la majoria de casos les dades provenen directament dels interessats, i els obtenim principalment per mitjà dels formularis preparats a l’efecte. En activitats formatives organitzades en conveni amb altres institucions, les dades poden provenir de la institució coorganitzadora.

Legitimació legal per al tractament de dades personals
Els tractaments de dades que portem a terme tenen diferents fonaments legals, segons la naturalesa de cada tractament.

Per a la prestació de serveis educatius: Un cop admesos els nostres alumnes obtenen d’AMSE serveis educatius. El tractament de les seves dades s’inicia amb el consentiment de la persona interessada, i es porta a terme en compliment d’una relació contractual (prestació de serveis) i en compliment d’obligacions legals.

En compliment d’una relació precontractual: És el cas de les dades de persones interessades en l’oferta docent d’AMSE. Per altres motius però amb una legitimació similar, tractem les dades de possibles clients o proveïdors amb qui tenim relacions prèvies a la formalització d’una relació contractual.

En compliment d'una relació contractual: Cas de les relacions amb els nostres clients i proveïdors i totes les actuacions i usos de les dades que aquestes relacions comercials comporten.

En compliment d'obligacions legals: En compliment d’obligacions legals (normativa fiscal) comuniquem dades a l’administració tributària. Seria també en compliment d’obligacions legals que comunicaríem dades a òrgans judicials o a cossos i forces de seguretat si ho requerissin.

En base al consentiment: Quan enviem informació de les nostres activitats o serveis utilitzem dades de contacte amb el consentiment explícit de la persona que la rebrà.

Comunicació de dades personals
Com a criteri general únicament comuniquem dades en compliments d’obligacions legals. En els apartats precedents hem explicat les comunicacions de dades dels nostres alumnes, necessàries per fer possible la prestació dels serveis educatius, i dels nostres clients i proveïdors, en el desenvolupament de les relacions econòmiques i comercials.

A fi i efecte de reconeixement dels estudis realitzats i expedició de títols les dades dels alumnes es comuniquen a institucions educatives. En compliment de normes legals es comuniquen a entitats asseguradores, i a entitats bancàries amb finalitat de cobrament. Per a la realització de les pràctiques es comuniquen a les empreses o institucions d’acollida. Es fa amb el consentiment de l’alumne.

S’efectuen transferències de dades fora de l’àmbit de la Unió Europea (transferència internacional) quan ho requereix la mobilitat internacional dels alumnes.

Accés a dades personals per part d’altres empreses i institucions
AMSE encarrega la docència a persones especialistes en les matèries que figuren en els programes i plans docents. Els docents reben informació sobre les seves obligacions en el compliment de la normativa de protecció de dades i formalitzen el seu compromís de tractar-les adequadament.

D’altra banda AMSE obté serveis d’empreses privades que li aporten la seva experiència i especialització. En algunes ocasions aquestes empreses externes han d’accedir a dades personals. Únicament es contracten serveis d’empreses que garanteixen el compliment de la normativa de protecció de dades. En el moment de la contractació es formalitza amb aquestes empreses les seves obligacions de confidencialitat i es fa un seguiment de la seva actuació. Per exemple, determinades dades poden residir en servidors contractats a empreses especialitzades o han de ser tractades per empreses que ofereixen suport informàtic. Entre les empreses que ofereixen serveis a AMSE figura EUMES Girona SL (EUMES) que té accés a les dades dels alumnes per a la prestació de serveis administratius, comptables i docents.

Temps de conservació de dades personals
El temps de conservació de les dades ve determinat per la finalitat específica de cada tractament. Es conserven també per atendre possibles requeriments de les administracions públiques o òrgans judicials. En conseqüència conservem les dades durant el temps necessari per preservar el seu valor legal o informatiu i per acreditar el compliment de les obligacions d’AMSE, però no per un període superior al necessari per a les finalitats del tractament. En el cas de la informació que acredita la formació rebuda pels alumnes, les dades es conserven de forma permanent per preservar els drets d’aquests alumnes.

En determinats casos, com el de les dades que figuren en la documentació comptable i la facturació, la normativa fiscal obliga a conservar-les fins que no prescriguin les responsabilitats en aquesta matèria.

En el cas de les dades que es tracten exclusivament en base al consentiment de la persona interessada, es conserven fins que aquesta persona no revoca aquest consentiment.

La normativa reguladora de la conservació de la documentació pública, i els dictàmens de les comissions qualificadores, són un referent determinant en el moment de decidir la conservació o eliminació de les dades vinculades a l’exercici de serveis d’interès públic.

Drets de les persones en relació a dades personals
Tal com preveu el Reglament General de Protecció de Dades, les persones de qui tractem dades tenen els drets següents:

A saber si es tracten: Qualsevol persona té, en primer lloc, dret a saber si tractem les seves dades, amb independència de si ha existit una relació prèvia.

A ser informat en la recollida: Quan les dades personals s’obtenen del mateix interessat, en el moment de proporcionar-les ha de tenir informació clara de les finalitats a les que es destinaran, de qui serà el responsable del tractament i dels principals aspectes derivats d’aquest tractament.

A accedir-hi: Dret molt ampli que inclou el de saber amb precisió quines dades personals són objecte de tractament, quina és la finalitat per la que es tracten, les comunicacions a altres persones que se’n faran (si és el cas) o el dret a obtenir-ne còpia o a saber el termini previst de conservació.

A demanar-ne la rectificació: És el dret a fer rectificar les dades inexactes que siguin objecte de tractament per part nostra.

A demanar-ne la supressió: En determinades circumstàncies existeix el dret a demanar la supressió de les dades quan, entre altres motius, ja no siguin necessàries per als fins per als quals van ser recollides i en van justificar el tractament.

A demanar la limitació del tractament: També en determinades circumstàncies es reconeix el dret a demanar la limitació del tractament de les dades. En aquest cas deixaran de ser tractades i només es conservaran per a l'exercici o la defensa de reclamacions, d’acord amb el Reglament General de Protecció de Dades.

A la portabilitat: En els casos previstos a la normativa es reconeix el dret a obtenir les dades personals pròpies en un format estructurat d'ús comú llegible per màquina, i a transmetre-les a un altre responsable del tractament si així ho decideix la persona interessada.

A oposar-se al tractament: Una persona pot adduir motius relacionats amb la seva situació particular, motius que comportaran que deixin de tractar-se les seves dades en el grau o mesura que li pugui comportar un perjudici, excepte per motius legítims o l'exercici o defensa davant reclamacions.

A no rebre informació: Atenem immediatament les peticions de no seguir rebent informació de les nostres activitats i serveis, quan aquests enviaments es fonamentaven únicament en el consentiment de la persona que n’és receptora.

Exercici i defensa dels drets
Els drets que acabem d’enumerar es poden exercir adreçant una sol·licitud a AMSE a l’adreça postal o a les altres dades de contacte indicades a l’encapçalament.

Si no s’ha obtingut resposta satisfactòria en l’exercici dels drets és possible presentar una reclamació davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, per mitjà dels formularis o altres canals accessibles des de la seva web (www.agpd.es).

En tots els casos, ja sigui per presentar reclamacions, demanar aclariments o fer arribar suggeriments, és possible adreçar-se al Delegat de Protecció de Dades mitjançant missatge de correu electrònic a l’adreça protecciodades@eumes.cat.